
Programa FIM 2019
Formació d’instructor en Mindfulness – Barcelona 2019 (de gener a juny)
Introducció al Mindfulness. Mindfulness i ciència.
Introducció al Mindfulness. Mindfulness i Ciència. Mindfulness i Compassió.
En aquest seminari explicarem què és i què no és el mindfulness. Exposarem l’origen del mindfulness, els diferents aspectes que conformen l’actitud correcta de practicar mindfulness i enumerarem els beneficis de practicar mindfulness.
Exposarem les evidències científiques dels beneficis per a la salut derivats de la pràctica del mindfulness. Sabren què diu la ciència sobre el mindfulness i les principals línies d’investigació actuals.
Tractarem el tema mindfulness i compassió, i la divulgació científica de les tècniques i programes laics de la compassió relacionats amb el mindfulness. Coneixerem la “ciència de la compassió” i les teràpies centrades en la compassió que “es basen en la dimensió social de l’ésser humà i en la recerca de contacte i relació amb els altres membres de la seva espècie.”
Seminari 2: 2 de febrer
L’actitud correcta en la Pràctica del Mindfulness:
Un aspecte essencial:
Maria Teresa Pous Mas
Mindfulness i Consciència Corporal:
Mercè Ventura Farrès
L’actitud correcta en la pràctica del mindfulness. Un aspecte essencial.
Sense l’actitud correcta en la pràctica del mindfulness no s’aconsegueixen uns fonaments sòlids. La potencia transformadora del mindfulness no es desenvolupa si realitzem les pràctiques de manera mecànica, sense tenir una ment oberta i en calma. Sense energia i sense compromís serà difícil calmar la nostra ment, millorar la salut i arribar a connectar amb el nostre ser. En el seminari, ens referirem a les “actituds més útils per al cultiu de la pràctica meditativa”, tal com ho expressa Jon Kabat-Zinn.
Mindfulness i consciència corporal:
Aquest seminari tractarà de la importància del cos en la pràctica del mindfulness. El cos i la respiració són fonamentals i són els elements d’ancoratge preferits en les pràctiques de mindfulness. Practicant, aprenem a percebre i a observar les sensacions corporals de les emocions i ens adonem que, amb aquesta percepció i observació, es poden desactivar els pensaments negatius.
Seminari 3: 2 de març
Neurociència i mindfulness.
Com el mindfulness influeix en el cervell i quines
millores hi pot produir:
José Luis Molinuevo
Mindfulness i Psicología de la Salut:
Eva Juan
Taller (4 a 5):
Imma Reixach
Mindfulness i Salut.
En aquest seminari tractarem de la relació del mindfulness amb la salut. Coneixerem les principals evidències científiques en Neurociència sobre els resultats de practicar la meditació. I explicarem la importància de mantenir una pràctica constant de la meditació i dels diferents aspectes del mindfulness per aconseguir beneficis neurocognitius.
Explicarem la relació del mindfulness amb la Psicologia de la salut. I de quina manera la practica continuada de l’atenció plena ens ajuda a tenir una salut integral, una salut ment-cos.
Taller 4 a 5:
Primera Part: Com el Mindfulness modifica la biquímica i l’estructura cerebral.
Segunda Part: Com preparar un curso d’introducció al Mindfulness?
Seminari 4: 23 de març
Mindfulness en el context educatiu i en el context empresarial:
Cristina Cama – Lluís López González
L’atenció plena moment a moment. La importància de crear espais favorables a l’atenció plena.
Eladi Freixa
Mindfulness en l’educació i en el treball.
En aquest seminari aprendrem la importància d’incorporar el mindfulness en els àmbits escolars i laborals. Tractarem de la “revolució mindfulness” a l’escola i a l’empresa. Explicarem que el mindfulness no és una moda, sinó que és una necessitat, una gran eina per millorar la concentració, per tenir menys estrès escolar i laboral, per millorar la connexió amb un mateix i amb els altres, per fomentar la pau interior a l’escola i a la feina, per millorar la creativitat, etc.
S’exposaran programes de mindfulness per a escoles i per a empreses. S’explicaran casos d’escoles i empreses que han adoptat la pràctica del mindfulness i coneixerem els canvis que s’hi han constatat.
L’atenció plena moment a moment. La importància de crear espais favorables a l’atenció plena.
Respirarem l’energia d’una casa concebuda per acollir el silenci i per fer que floreixi l’atenció plena. Això ens ajudarà a comprendre la importància de crear espais favorables per al cultiu de l’atenció plena: a casa, a la feina, en totes les activitats quotidianes.
Experimentarem la plena consciencia en un espai creat per ajudar el desenvolupament d’aquesta habilitat dins nostre, “fent que tota l’activitat que anirem fent fructifiqui, fent-nos un amb allò que fem. Moments de compartir i celebrar la vida.”
Seminari 5: 13 de abril
Les arrels de l’Atenció Plena. La meditació i l’Atenció plena en el budisme tibetà:
Thubten Wangchen
Les arrels de l’Atenció Plena. Els orígens i les bases de la meditació en l’hinduisme:
Swami Satyananda
Origen i arrels del Mindfulness.
En aquest seminari aprofundirem en els origens i en la tradició de l’atenció plena. Coneixerem l’ atenció plena en la filosofia budista tibetana i el per què de la importància que té l’atenció plena per a la filosofia budista tibetana.
Aprofundirem en les antigues fonts de l’hinduisme que descriuen diversos mètodes per accedir a la meditació, les passes cap a l’auto-indagació i l’estat de Silenci.
Seminari 6: 4 de maig
Mindfulness i vida quotidiana: L’atenció plena en la quietud i en el moviment.
Manuel Mariño i Mita Adriana Beutel
Mindfulness i la vida quotidiana. Mindfulness i moviment.
En aquest seminari aprendrem com viure un estil de vida mindfulness, com incorporar les pràctiques del mindfulness a la vida diària i, sobretot, com anar aprenent, dia a dia, més enllà de les practiques formals, l’art de viure conscientment, amb amabilitat cap a un mateix i cap als altres.
Aprendrem a tenir consciència del cos, a saber què ens diu el nostre cos i, a través dels seus missatges, saber quan el podem ajudar. Veurem com el mindfulness ens ajuda a ser conscients, a través de les sensacions del cos, dels nivells d’estrès. Aprendrem que el cos pot ser una bruíxola que ens orienta. Entrenarem la plena consciència en el fet de practicar mindfulness en moviment.
Seminari 7: 25 de maig
Mindfulness i Gestió d’emocions. Mindfulness i Aceptació:
Quim Soler
Mindfulness interpersonal:
Mariví Navarro
Mindfulness i aceptació
Aprendrem, amb la teoria i la pràctica del mindfulness, com l’acceptació – que no resignació- ens porta enormes beneficis en la relació amb nosaltres mateixos i amb les altres persones del nostre entorn.
Mindfulness interpersonal
Les persones no vivim aïllades, som animals socials. Un aspecte essencial de les nostres vides és la relació que mantenim amb els altres en els diferents àmbits on vivim. És per això que el mindfulness interpersonal és tan important. Una ment oberta, la confiança, l’aprendre a escoltar amb atenció plena són aspectes importants del Mindfulness Interpersonal.
Seminari 8: 15 de juny
Mindfulness i Salut. L’estrès i la possibilitat de reduir-lo mitjançant la pràctica del mindfulness:
Alfonso Ayora
La importància del Mindfulness en diferents etapes de la vida: embaràs, vellesa:
Maria Teresa Palomas
Mindfulness i l’alimentació conscient:
Elisenda Camps
Mindfulness i Salut. L’estrès i la possibilitat de reduir-lo mitjançant la pràctica del mindfulness.
En aquest seminari tractarem el tema de la repercussió del mindfulness en la salut i en la possibilitat de potenciar i reforçar el sistema immunitari. També dels efectes de l’estrès en la salut i de la reducció de l’estrès mitjançant les pràctiques de mindfulness. Experimentar la pau amb nosaltres mateixos, la interconnexió amb tot i el reconeixement de la nostra totalitat com a éssers, amb ment i cos en unitat, ens pot portar a experimentar uns més bons nivells de salut i benestar.
Experimentarem els efectes de les pràctiques de mindfulness: connexió amb el moment present, relaxació intensa, ment i cor més oberts, petites modificacions en certes perspectives perjudicials per a nosaltres. I potser puguem conceptualitzar la salut i la malaltia en “un marc de referència més ampli que el tradicional” i comprendre, tal com explica Jon Kabat-Zinn, que “les creences, les actituds, els pensaments i les emocions, poden fer-nos mal o sanar-nos.”
La importància del mindfulness en diferents etapes de la vida: embaràs, vellesa.
En aquest seminari tractarem la importància d’integrar el mindfulness en etapes de la nostra vida, com l’embaràs i la vellesa, que poden comportar moments de vulnerabilitat i de grandesa personals. El mindfulness ens pot ajudar a acceptar allò que no es pot canviar, a viure amb més gratitud, serenitat, alegria i pau els moments de cada dia.
Mindfulness i alimentació conscient
“Aquest seminari tractarà del mindfulness i l’alimentació conscient. Tractarem de fer-nos conscients de com mengem i de la importància de menjar de forma saludable. I de la diferència entre la fam física i la fam emocional. Portar l’atenció plena a la nostra relació amb el menjar ens permetrà aprofundir en el per què mengem: “per portar l’energia del menjar a totes les parts del nostre con d’una manera sàvia i amb sentit” –d’acord amb les paraules de Jean L. Kristeller-.