Mindfulness -o atenció plena- vol dir estar atents i plenament presents en tot allò que estem vivint en cada moment.

Mindfulness és un camí per connectar amb la pròpia vitalitat i saviesa
Mindfulness -o atenció plena- vol dir estar atents i plenament presents en allò que estem vivint a cada moment. Vol dir estar atents a allò que pensem i sentim, a allò que expressen els altres i a allò que passa al nostre entorn. És una habilitat que s’incrementa, sobretot, mitjançant un entrenament mental que ens permet observar i conèixer la realitat tal com és per acceptar-la i, a partir d’aquí, poder respondre de la manera més equànime i favorable per a un mateix i per als altres.
Mindfulness ens permet aprendre a connectar amb la nostra vida i, gràcies a això, a connectar amb les altres persones. Viure cada moment amb atenció plena ens permet connectar i sentir que “la felicitat i el patiment estan en la ment”. Hi ha un patiment que no podem eludir -la malaltia, per exemple-, però hi ha un altre patiment -no acceptar la malaltia- que podem evitar.
Mindfulness és una capacitat humana bàsica que ens permet ser conscients dels continguts i processos mentals a cada moment.
Això s’aconsegueix fixant l’atenció de forma intencionada en el moment present i sense jutjar els continguts mentals. Aquesta capacitat humana bàsica ens permet ser plenament conscients d’allò que estem vivint i experimentant mentre ho estem vivint i experimentant.
Mindfulness té els seus orígens en la filosofia i psicologia budistes, però és una “disciplina” laica, universal, desvinculada de qualsevol religió i totalment avalada per la comunitat científica occidental. Els programes de reducció d’estrès basats en el mindfulness han esdevingut un referent en la medicina ment-cos i són unes de les intervencions complementàries reconegudes, entre d’altres institucions científiques, per l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units en el camp de la medicina ment-cos.
Estar “desperts” i presents, amb amabilitat i afecte envers nosaltres i cap als altres, amb la ment oberta a experimentar, ens permet assaborir la bellesa de l’ésser.

Beneficis de practicar Mindfulness:
S’obté una reducció de l’estrès i una millora integral de la nostra salut.
S’aconsegueixen canvis en el cervell i millores a nivell neuro-cognitiu i psicològic.
Es redueix el risc de patir depressions i ansietat.
S’experimenten efectes positius a nivell emocional, afectiu i empàtic. Es millora la relació amb un mateix i les relacions interpersonals.
En l’àmbit laboral, es pot reduir l’estrès laboral i afrontar amb respostes eficaces “el Burnout” –la síndrome d’estar “cremat” a la feina. Es pot generar una atmosfera més amable a la feina, aconseguir més harmonia, millorar la qualitat del treball, focalitzar-se en els temes importants i augmentar la satisfacció personal.
Videos
“L’atenció plena ens ofereix una via senzilla, però molt potent, per sortir de l’estancament i recuperar el contacte amb la nostra saviesa i amb la nostra vitalitat. És una forma de fer-nos càrrec de la direcció i la qualitat de la nostra pròpia vida, incloses les relacions familiars, la nostra relació amb el treball i amb el món més ampli i amb el planeta, i, fonamentalment, la nostra relació amb nosaltres mateixos com a persones.”
Jon Kabat-Zinn
(Biòleg molecular i fundador del programa de Reducció de l’Estrès Basat en l’Atenció Plena iniciat a la Stress Reduction Clinic del Medical Center de la Universitat de Massachussets)
“La immensitat de beneficis físics i psicològics que produeix a aquells qui el practiquen fa que ja es parli de la revolució “mindfulness”. Quan s’experimenta aquesta sensació de benestar estable i no depenent de cap objecte extern, que produeix l’autèntica connexió amb un mateix, el món canvia i mai més no torna a ser igual… malgrat les insatisfaccions immanents a l’existència, l’individu sent la convicció que la vida és extraordinària i val la pena. I per això pot compartir el seu benestar amb la resta de la humanitat, ajudant a construir un món millor.”
Javier García Campayo
(Psiquiatre i director del Màster en Mindfulness de la Universitat de Saragossa)
“Mantenir els ulls oberts per captar la bellesa de les coses quotidianes. Alegrar-se de viure, aquí i ara. Aquestes són les primeres i més freqüents possibilitats de felicitat… No esperar la felicitat, no estar pensant sempre en ella, sinó preparar la seva arribada, la possibilitat que aparegui… La felicitat no és una sort, sinó una intel•ligència, que es pot aprendre i desenvolupar… Només nosaltres podem lliurar aquella lluita per aconseguir més llum emocional; només nosaltres podem preferir la felicitat a la infelicitat… Aquesta aptitud per sentir cada cop millor la felicitat té nom: entrenament de la ment…”
Christophe André
(Psiquiatre i especialista en la psicologia de les emocions. Ha estat un dels primers psiquiatres introductors de la meditació a la psicoteràpia)
“Mindfulness ha estat anomenat “armilla salvavides de la intel·ligència emocional” i el seu cultiu ens adreça a un enteniment profund de la ment. La ment bulliciosa, que es creu “mestressa i senyora” de la nostra vida, s’enfoca en el passat i en el futur i aquí és on sorgeixen la majoria dels conflictes.
Existeix un altre aspecte de la ment que és més subtil i estable. Es tracta de la Ment silenciosa d’on sorgeixen la creativitat, la intuïció profunda i les nostres aspiracions més subtils. Ambdues no poden funcionar alhora i la ment bulliciosa – o sentit de l’ego- és la que prepondera.”
Fernando A. de Torrijos
(Ha estat director de programes de mindfulness en el departament de psiquiatria de l’Escola de Medicina de la Universitat de Massachusetts. Ha desenvolupat intervencions clíniques per a malalts crònics, en unitats d’aguts, d’adolescents i en presons. )