PROGRAMA

Foto Programa
Foto Programa
Foto Programa

Formació d’instructor en Mindfulness - Barcelona 2017 (de febrer a juliol)

 

Seminari 1 (10 - 11 de Febrer)

Introducció al Mindfulness. Mindfulness i Ciència. Mindfulness i Compassió.

Divendres, 10: Introducció al Mindfulness. Mindfulness i Ciència - Dr. Javier García Campayo

- Dissabte, 11: Mindfulness i Compassió - Dr. Javier García Campayo

 

Seminari 2 (24 - 25 de Febrer)

Mindfulness i Salut.

Divendres, 24: Mindfulness i Pscologia de la Salut - Dra. Eva Juan

 

Dissabte, 25: Neurociència i Meditació. La importància de la pràctica - Dr. José Luis Molinuevo

 

Seminari 3 (10 - 11 de Març)

Mindfulness i Consciència Corporal.

Divendres, 10:Mindfulness i la consciència corporal en les persones grans - Maria Teresa Palomas


El cos. Atenció plena al nostre cos - Eladi Freixa


- Dissabte, 11: Mindfulness i moviment corporal - Mita Adriana Beutel

 

Seminari 4 (7 - 8 d’Abril)

Origen i arrels del Mindfulness.

-Divendres, 7: L’atenció plena en la tradició tibetana - Lama Tubthen Wangchen

-Disssabte, 8: Meditació, silenci i auto-indagació - Swami Satyananda Saraswati

 

Seminari 5 (5 - 6 de Maig)

Mindfulness en l’educació i en el treball.

-Divendres, 5: Mindfulness en l’àmbit laboral - Cristina Cama

- Dissabte, 6: Mindfulness en el context educatiu - Luis López González

 

Seminari 6 (19 - 20 de Maig)

Mindfulness i Gestió d’emocions.

- Divendres, 19: Mindfulness i Aceptació - Quim Soler

- Dissabte, 20: Mindfulness i Gestió emocional - Mariví Navarro

Seminari 7 (30 de Juny - 1 de Juliol)

Mindfulness i Malaltia Mindfulness, Estrès i Dolor crònic.

- Divendres, 30: Mindfulness i Malaltia - Beatriz Rodríguez Vega

- Dissabte, 1: Mindfulness, Estrès i Dolor crònic - Beatriz Rodríguez Vega

Seminari 8 (21 - 22 de Juliol)

Mindfulness en la vida quotidiana.

Mindfulness i l’art de viure. Mindfulness i l’art de la felicitat.

-Divendres, 21: Mindfulness en la vida quotidiana - Manuel Mariño

- Dissabte, 22:Mindfulness i l’art de viure - Mindfulness i l’art de la felicitat - Maria Teresa Pous Mas

 

Continguts

Introducció al Mindfulness. Mindfulness i Ciència. Mindfulness i Compassió.

 

En aquest seminari explicarem què és i què no és el mindfulness. Exposarem l'origen del mindfulness, els diferents aspectes que conformen l'actitud correcta de practicar mindfulness i enumerarem els beneficis de practicar mindfulness.

 

Exposarem les evidències científiques dels beneficis per a la salut derivats de la pràctica del mindfulness. Sabren què diu la ciència sobre el mindfulness i les principals línies d'investigació actuals.

 

Tractarem el tema mindfulness i compassió, i la divulgació científica de les tècniques i programes laics de la compassió relacionats amb el mindfulness. Coneixerem la "ciència de la compassió" i les teràpies centrades en la compassió que "es basen en la dimensió social de l'ésser humà i en la recerca de contacte i relació amb els altres membres de la seva espècie."

Seminario 2

Mindfulness i Salut.

 

En aquest seminari tractarem de la relació del mindfulness amb la salut. Coneixerem les principals evidències científiques en Neurociència sobre els resultats de practicar la meditació. I explicarem la importància de mantenir una pràctica constant de la meditació i dels diferents aspectes del mindfulness per aconseguir beneficis neurocognitius. 

 

Explicarem la relació del mindfulness amb la Psicologia de la salut. I de quina manera la practica continuada de l'atenció plena ens ajuda a tenir una salut integral, una salut ment-cos.

Seminario 3

 

Mindfulness i Consciència Corporal.

En aquest seminari aprendrem a tenir consciència del cos, a saber què ens diu el nostre cos i, a través dels seus missatges, saber quan el podem ajudar.

 

Veurem com el mindfulness ens ajuda a ser conscients, a través de les sensacions del cos, dels nivells d'estrès. Aprendrem que el cos pot ser una bruíxola que ens orienta.

 

Entrenarem la plena consciència en el fet de practicar mindfulness en moviment.

 

També veurem com el mindfulness pot ajudar la gent gran en molts aspectes de la seva vida emocional i en el viure dia a dia, moment a moment amb plena consciència.

Seminari 4

 

Origen i arrels del Mindfulness.

En aquest seminari aprofundirem en els origens i en la tradició de l'atenció plena. Coneixerem l' atenció plena  en la filosofia budista tibetana i el per què de la importància que té l'atenció plena per a la filosofia budista tibetana. 

 

Aprofundirem en les antigues fonts de l'hinduisme (ioga, vedanta i tantra) que descriuen diversos mètodes per accedir a la meditació, les passes cap a l'auto-indagació i l'estat de Silenci. 

Seminari 5

 

Mindfulness en l’educació i en el treball.

 

En aquest seminari aprendrem la importància d'incorporar el mindfulness en els àmbits escolars i laborals. Tractarem de la "revolució mindfulness" a l'escola i a l'empresa. Explicarem que el mindfulness no és una moda, sinó que és una necessitat, una gran eina per millorar la concentració, per tenir menys estrès escolar i laboral, per millorar la connexió amb un mateix i amb els altres, per fomentar la pau interior a l'escola i a la feina, per millorar la creativitat, etc.

 

S'exposaran programes de mindfulness per a escoles i per a empreses. S'explicaran casos d'escoles i empreses  que han adoptat la pràctica del mindfulness i coneixerem els canvis que s'hi han constatat.

 

Seminari 6

 

Mindfulness i Gestió d’emocions.

 

En aquest seminari aprendrem la relació del mindfulness i la gestió de les emocions, sobretot de les emocions més potents i que més incidència tenen en la nostra vida emocional, personal i laboral.

 

Aprendrem, amb la teoria i la pràctica del mindfulness, com l'acceptació - que no resignació-  ens porta enormes beneficis en la relació amb nosaltres mateixos i amb les altres persones del nostre entorn.

Tractarem el tema de la gestió de les emocions difícils i de la regulació emocional.

Seminari 7

 

Mindfulness i Malaltia Mindfulness, Estrès i Dolor crònic.

 

En aquest seminari tractarem la relació entre Mindfulness i malaltia, entre mindfulness i estrès. Veurem com el mindfulness pot ajudar a afrontar les malalties, sobretot les de caràcter crònic. Aprendrem els beneficis de practicar mindfulness en casos de malalties cròniques.

 

Aprendrem els mecanismes de l'estrès i de quina manera el mindfulness pot ajudar en la reducció de l'estrès. Coneixerem la filosofia, l'objectiu i l'estructura del programa MBSR (Reducció d'Estrès Basat en l'Atenció Plena), creat per Jon Kabat-Zinn en el Centre Mèdic de la Universitat de Massachusetts. També donarem informació d'on es pot participar en un programa MBSR.

Seminari 8

 

Mindfulness en la vida quotidiana. Mindfulness i l’art de viure. Mindfulness i l’art de la felicitat.

 

En aquest seminari aprendrem com viure un estil de vida mindfulness, com incorporar les pràctiques del mindfulness a la vida diària i, sobretot, com anar aprenent dia a dia, més enllà de les pràctiques formals, l'art de viure conscientment, amb amabilitat envers nosaltres i els altres.

 

També hi tractarem la relació del mindfulness i l'art de la felicitat. Aprofundirem en què és la felicitat i en el fet d'aprendre a mantenir un benestar estable independent dels esdeveniments externs. Relacionarem la pràctica de l'atenció plena amb l'augment de la capacitat de percebre les sincronicitats -les oportunitats que la vida ens va portant-.